Definition: Kryptojøder

Redaktionelt

Gennem historien har jøder af forskellige grunde søgt at skjule deres jødiske identitet, for eksempel ved på overfladen at frafalde jødedommen, eller ved blot at ændre et typisk jødisk navn til et navn, der faldt ind i omgivelserne. Gode danske navne som Hansen, Jensen og Olesen har holdt for som skalkeskjul. En overgang var det smart at kunne signalere et sådant skjul over for andre jøder ved at optræde som “bindestregsjøde”, med bindestreg som her: Fornavn Mellemnavn-Efternavn.


Foto: Jødisk racisme

 

Fra Verdenshistorien findes dette postkort fra Trotskijs bog Stalin. Det var aktuelt i tiden lige efter den bolsjevikiske revolution i 1917. Teksten på kortet siger: Lederne af proletariatets revolution, og på kortet ser vi fra oven:

  1. Lenin, der borgerligt hed Vladimir Iljitj Uljanov, som menes at have haft jødisk mor (han talte jiddisch i hjemmet og var gift med en jøde),
  2. Trotskij, der var jøde og egentlig hed Lev Bronstein,
  3. Zinovjev, der var jøde og oprindelig hed Hirsch- eller Grigori Apfelbaum (omtales i Jüdisches Lexikon også med det oprindelige navn Gerson Radomyslski, og yderligere som Apfelbaum; under alle omstændigheder jødisk),
  4. Lunacharskij, der undtagelsesvis ikke var jøde,
  5. Kamenev, der var jøde og egentlig hed Rosenfeld – og endelig
  6. Yakov Mikhailovich Sverdlov, der var jøde og altid havde heddet Sverdlov.

Postkortet viser ikke alene omfanget af jødernes rolle under revolutionen, men også at de forsøgte at give udseende af at være etniske russere.