Et sjældent interview

Sand Historie

O-D-I-N.org, PROJECT APOLLO fortsat

 

Et sjældent interview

Det har undret mange, at Neil Armstrong aldrig har givet interviews officielt eller privat om sin rejse til Månen – når korte kommentarer i tilfældige sammenhænge undtages. Der findes kun to billeder fra opholdet på Månen, der “vidner” om hans tilstedeværelse. Vi er generelt afskåret fra at kigge ind gennem visiret på noget billede med astronauter, der skal forestille at opholde sig på Månen. Derfor er det som udgangspunkt umuligt at afgøre, hvem der egentlig optræder i rumdragterne på disse billeder. Kun to af dem hævdes af vise Neil Armstrong. Det ene viser ham som en refleksion i “Edwin Aldrin”s visir (et af de udbredte billeder), idet førstnævnte skulle have optaget billedet; det andet indeholder begge astronauter filmet fra et automatisk kamera på landingsfartøjet. Neil Armstrong var måske den bedre fotograf af de to – eller, han ønskede ikke at fremstå på mange billeder, der hævdedes at være taget på Månen, ligesom han holdt sig ude af mediernes søgelys under resten af sit jordiske liv.

Men ingen regler uden undtagelser, og måske har undtagelsen haft som formål at fjerne forlydendet om, at Neil Armstrong skammede sig over at lyve for offentligheden. Måske blev han opfordret af sin tidligere arbejdsgiver til at rydde op efter den tvivl, han kunne have efterladt med sin kryptiske formulering under jubilæet i 1994. I 2011 (han døde i 2012) stod han pludselig frem i australsk Tv i regi af den jødiske evoTv-chef, Alex Malley, og afleverede i perfekte rammer en fejlfri udgave af den officielle version fra landingen på Månen i 1969, oven i købet støttet af Google-grafik.
Naturligvis blev Neil Armstrong ikke på nogen måde under dette interview konfronteret eller draget i tvivl. Intet om ubrugelige Atlas V-raketter, intet om farlig stråling i det ydre rum, intet om forsøg med skrumpning af Jorden, intet om et fejlforbundet positioneringssystem, intet om FITH, intet om et varmeskjold, der overgik nutidig teknisk formåen, m.fl.
De fleste ville nok føle det vanskeligt, måske ligefrem forkert, at drage en aldrende autoritets livsværk i tvivl; og kunne der tillades situationer, hvor selv ærlige mennesker måtte holde tand for tunge, så var dette måske en af dem. Under alle omstændigheder fik Neil Armstrong plads til at gentage det kendte manuskript uden at blive anfægtet. “Ørnen” blev igen landet i Mare Tranquillitatis (Fredsommelighedens Hav) i sidste øjeblik efter en imponerende indsats, som vi kunne ønske havde været virkelig. Den australske producer serverede Neil Armstrong i det gunstigste lys, helten kunne forlade denne tilværelse med, og Alex Malley tilføjede sit eget ekstra lag af glamour.

[I øjeblikket er det ikke muligt at vise selve interviewet fra CPA Australia; indtil det lykkes igen, viser vi en redigeret udgave fra Channel 10.]

Sådan må en god medieforestilling slutte for en central hovedaktør.

Retur til Astronauternes adfærd