Project Apollo: Astronauternes adfærd

Sand Historie

O-D-I-N.org, PROJECT APOLLO fortsat

 

Hvordan ville du føle og handle, hvis du lige havde gennemført en vellykket månevandring og var sluppet helskindet tilbage til Jorden?

Du havde gennemført århundredets mest imponerende bedrift. Du var sikret den fornemmeste plads i Eventyrernes Klub. Din kone, dine børn, dine venner, din omgangskreds, det meste af verden ville se dig som tidens fremmeste opdagelsesrejsende, som en pioner i Rummet, som deres helt (verdens små drenge har brug for helte, så de ikke bliver meteorologer eller CIA-agenter og er nødt til at lyve hver dag).

Ville du ikke brænde for at forklare hvem som helst og ned i mindste detalje, hvad du havde oplevet og udrettet – begynde at skrive en bog, der aldrig kunne blive færdig, om Månen og om den enestående præstation sammen med dine nærmeste kollegaer? Ville I ikke omfavne hinanden i sejrsrus, som når en holdpræstation krones med succes – være jublende glade og føre jer frem med store drengede grin, der truede med at sætte sig fast?

Med en sådan naturlig reaktion er vi langt fra det virkelige billede af de første astronauters “tilbagevenden” fra Månen. Under deres vigtige første pressekonference (der skulle blive den eneste for Apollo 11, hvor de optrådte sammen), så vi tre nervøse mænd, formelle og påpasselige. Kropssproget talte for sig selv. Det var ikke glade drenge, vi så, men kuede mænd. 
Tag ikke fejl; de tre mænd var ikke kun udvalgt, fordi de var behændige piloter og havde udseendet med sig. De var i høj grad i rampelyset på grund af deres psyke og intelligens og deres vilje og evne til at udføre, hvad der var nødvendigt for Amerika. Hver af dem besad det nødvendige skuespillertalent, der forlanges af CIA hos agenter, som er dømt til at leve i en falsk virkelighed. En sådan rolle kræver en splint af psykopatens evne til at bedrage uden at blive skadet på egen psyke. At de var lidt uslebne i starten var forståeligt. Deres grundlag var måske en civil uddannelse og en militær træning; pilotuddannelsen var stadig en forudsætning for at blive astronaut.
Da konferencen åbnede summede et omfattende rollehæfte i deres hoveder, og de måtte koncentrere sig til det yderste for ikke at begå fejl under forestillingen. Hvis en af dem faldt ud af rollen eller forfejlede logikken, kunne det blive katastrofalt under dette første møde med verdenspressen. Alligevel er nogle af deres udtalelser gået over i historien som stærkt påfaldende og medvirkende til at forstærke den sunde skepsis.
Der var intet sejrssikkert over Neil Armstrongs indledning; ikke som den ville have været, hvis han havde vidst, at intet kunne gå galt. Han lignede en forsvarsadvokat, der lige har modtaget sin klients fulde tilståelse af århundredets bedrageri, og et øjeblik rammes af den lammende erkendelse, at sagen aldrig vil kunne vindes. Muligvis passede det ikke til hans tilbagetrukne form at være ansigt til ansigt med et stort tiljublende publikum, men det kunne ikke være hele forklaringen på hans nervøsitet. Kan man forestille sig noget værre end at blive tiljublet på et falsk grundlag?
Når du har kigget på de indledende forklaringer (desværre uden film og slides; der kan anes her i afskrift af konferencen), så kig under alle omstændigheder fra 1 time, 4 minutter og 40 sekunder inde i videoen og de følgende 2 minutter …

 

Spørgsmålet om synlige eller usynlige stjerner har vi tidligere været inde på i afsnittet “Fotoeksempel 2 …”. Det afgørende her er, at Neil Armstrong og Michael Collins var nødt til at aflevere den historiske løgn om, at stjerner er usynlige fra Månens overflade med det blotte øje – uden særlig optik. Påstanden ville kun kunne forklares med, at rumdragtens visir skulle filtrere stjernelyset fra, men det er utænkeligt, eftersom visiret kun filtrerede infrarøde og ultraviolette bølger fra, ikke synligt lys. Måske har nogen haft mulighed for at kigge stjerner en klar nat med et tilsvarende filter for øjnene? Det kunne være et interessant eksperiment.
Stjernehimlen på Månen ville i givet fald være betagende, fordi Månen ingen atmosfære har – ingen blå lysspredning til at udviske stjernerne. Himlen ville se ud som en fløjlssort, stjerneklar nattehimmel på Jorden, bare med endnu kraftigere stjerner.
Neil Armstrong var endnu ikke kynisk nok til at agere overbevisende, selv om spørgsmålet næppe var uforudset. En tydelig stjernehimmel på alle billeder fra Månen – eller bare på enkelte billeder, der var eksponeret til at vise stjernerne (evt. med lidt af landingsfartøjet i forgrunden) – ville have afsløret fotografens præcise position i rummet, og af en eller anden grund afstod NASA fra denne enestående mulighed for at dokumentere missionen og besluttede, at fra Månen er stjernerne usynlige!
Som allerede nævnt i det 2. fotoeksempel er det paradoksalt, at Edwin Aldrin mange år senere bortauktionerede et lille stjernekort, som han beskrev som “… det vigtigste navigationsmiddel vi brugte under opholdet på Månen”.

 “Himlen er dyb sort set fra Månen”

 “Læg hånden på Bibelen og sværg for Gud, at De har gået på Månen”

 “For dem der kan fjerne et af sandhedens beskyttende lag”

Jorden skrumpes

 “Vi var kun passagerer – hvorfor spørger du ikke NASA’s administration?”

 “Du you want to call the CIA and have them waxed?”

Et sjældent interview

Retur til første side  Næste afsnit: Apollo 15 billeder lavet på Jorden